Wij zijn |

Wat is een Backdoor

Een backdoor is een programma dat door cybercriminelen of andere hackers op systemen wordt achtergelaten zodat er op een later moment toegang kan worden verkregen tot dit systeem. Backdoors spelen vaak een cruciale rol bij gerichte aanvallen van bijvoorbeeld een APT. Door het plaatsen van een backdoor kunnen zij de controle van een systeem overnemen en bijvoorbeeld inloggegevens of andere gevoelige informatie buitmaken.

Eenmaal geplaatst kan het een grote uitdaging zijn om de backdoor volledig te verwijderen. De eerste uitdaging is het detecteren van de backdoor. De backdoor maskeert zich vaak als een onschuldig proces. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van obfuscatie-technieken die ervoor zorgt dat de virusscanners het niet detecteren als een backdoor.

En zelfs al wordt een backdoor gedetecteerd, dat vergt het volledig verwijderen van deze backdoor nog een uitdaging. Want hoe weet je dat je alle backdoors verwijderd hebt? Om er zeker van te zijn dat alle backdoors van het systeem zijn verwijderd, wordt er vaak geadviseerd om het systeem opnieuw te installeren.

 

backdoor wat is het

Hoe kunnen wij u helpen?

QR Codes: Het onverwachte wapen in Device Code Phishing

Device code phishing, net als aanvallen via Adversary-in-the-middle (AiTM), vertegenwoordigt een geavanceerde vorm van cyberdreiging die zich onderscheidt van traditionele phishing. Device code phishing exploiteert de ‘OAuth2 Device Authorization Grant flow‘ van Microsoft Azure, die gebruikers in staat stelt zich aan te melden bij apparaten met beperkte invoermogelijkheden.

read more

CORS: het belang van Cross-Origin Resource Sharing

Bij onze klanten zien we een toenemende implementatie van Cross-Origin Resource Sharing (CORS). Helaas constateren we ook een stijging in het aantal onveilig geconfigureerde CORS-implementaties. In deze blog duiken we dieper in wat CORS is, de meest voorkomende misconfiguraties en hun potentiële risico’s, en hoe je sterke CORS-regels kunt instellen om je webapplicaties te beschermen.

read more