Wij zijn |

PCI DSS pentest laten uitvoeren

Icon van PCI DSS pentest

In de huidige digitale wereld is de beveiliging van betalingskaartgegevens van cruciaal belang. Met de toenemende prevalentie van cyberaanvallen, is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat uw systemen veilig zijn. Een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken, is door middel van PCI DSS pentest, ook wel PCI penetratietest genoemd.

 

Wat is een PCI DSS pentest en waarom is het belangrijk?

PCI DSS, of Payment Card Industry Data Security Standard, is een set van beveiligingsnormen ontworpen om ervoor te zorgen dat alle bedrijven die creditcardinformatie accepteren, opslaan, verwerken of doorgeven, een veilige omgeving behouden. Het is niet alleen belangrijk, maar ook verplicht voor bedrijven die met creditcardgegevens omgaan. Het niet naleven van PCI DSS kan leiden tot boetes, en in sommige gevallen kan het bedrijven hun vermogen om creditcardbetalingen te accepteren kosten. Daarom is een PCI DSS pentest (ook wel penetratietest genoemd) verplicht. Het helpt bedrijven om hun beveiligingsniveau inzichtelijk te maken en te voldoen aan de PCI DSS normen, waardoor ze mogelijke boetes kunnen vermijden en het vertrouwen van hun klanten kunnen behouden.

 

Het resultaat: 

Pentest, een geautoriseerde gesimuleerde cyberaanval, is een onmisbaar instrument in de toolkit van elk bedrijf dat streeft naar PCI DSS compliance. Het is de sleutel tot het ontdekken en aanpakken van kwetsbaarheden in uw systemen. De PCI DSS vereisten schrijven voor dat:

  • Elk bedrijf moet jaarlijkse een interne pentest (11.4.2) en een externe pentest (11.4.3) laten uitvoeren.
  • Met het oog op de toekomst is het belangrijk om te weten dat PCI DSS v3.2.1 op 31 maart 2024 zal worden uitgefaseerd, en dat versie 4.0 de nieuwe standaard zal worden.
  • Tijdens de pentest moet het volledige aanvalsoppervlak van de Cardholder Data Environment (CDE) en alle aanpalende systemen worden onderzocht.
  • Als er tijdens de pentest uitbuitbare kwetsbaarheden worden ontdekt, dan moeten deze worden gecorrigeerd. Daarna moet er een hertest (11.4.4) worden uitgevoerd om te verifiëren dat de mitigaties correct zijn doorgevoerd.

Het niet naleven van PCI DSS kan ernstige gevolgen hebben, zoals boetes, verlies van klantvertrouwen, het onvermogen om creditcardbetalingen te accepteren, en reputatieschade. Daarom is pentest niet alleen een vereiste, maar ook een waardevolle investering.

Hoe wordt een PCI DSS pentest uitgevoerd?

Het is van belang dat de PCI penetratietest op een systematische en gestructureerde manier wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat geen enkele potentiële zwakke plek over het hoofd wordt gezien. Daarom wordt de PCI pentest uitgevoerd volgens een reeks stappen, die elk een specifiek aspect van de beveiligingsevaluatie behandelen. Hieronder worden deze stappen in detail uitgelegd.

Intakegesprek/scoping

Het proces begint met een intakegesprek tussen de pentester en de opdrachtgever. Tijdens dit gesprek worden de scope van de test, de meest geschikte methode voor de organisatie en het tijdsbestek waarin de pentest zal plaatsvinden, besproken.

Inventarisatie

Na het intakegesprek volgt de inventarisatiefase. Hierin wordt alle relevante informatie verzameld, zowel van de opdrachtgever als uit openbare bronnen. Ook worden de systemen in kaart gebracht en wordt de verdere invulling van de digitale omgeving geïnventariseerd. De pentesters beoordelen welke informatie relevant is voor de pentest.

Exploitatie

De daadwerkelijke uitvoering van de pentest begint met het inzetten van diverse tools. Deze tools zoeken automatisch naar mogelijke kwetsbaarheden in het systeem. Daarnaast voert de pentester handmatige zoekacties uit naar kwetsbaarheden. Vervolgens probeert de pentester daadwerkelijk toegang te krijgen tot de digitale omgeving van het bedrijf.

Rapportage

Na de uitvoering van de pentest wordt er een uitgebreid rapport opgesteld. Dit rapport bevat alle bevindingen van de PCI DSS pentest, inclusief de ontdekte kwetsbaarheden en aanbevelingen voor het verhelpen ervan.

Hertest (optioneel)

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een hertest uit te voeren. Dit gebeurt wanneer de mitigaties zijn doorgevoerd en de opdrachtgever wil verifiëren dat deze effectief waren. Deze tweede PCI pentest wordt ook wel een PCI re-audit of hertest genoemd. 

Conclusie

de PCI DSS Pentest is een belangrijk middel om de beveiliging van betalingskaartgegevens binnen organisaties te evalueren en te verbeteren. Deze pentest helpt om ervoor te zorgen dat gegevens en systemen beschermd blijven en dat de naleving van de PCI DSS normen worden gehandhaafd en u compliant bent.

Pentests.nl is een actief lid van de branchevereniging Cyberveilig Nederland en onze pentesters onderscheiden zich door hun jarenlange ervaring en expertise in het uitvoeren van PCI DSS pentests. Wilt u de beveiliging van uw betalingskaartgegevens ook laten testen en verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te mogelijkheden te bespreken.

 

 

Hoe kunnen wij u helpen?

QR Codes: Het onverwachte wapen in Device Code Phishing

Device code phishing, net als aanvallen via Adversary-in-the-middle (AiTM), vertegenwoordigt een geavanceerde vorm van cyberdreiging die zich onderscheidt van traditionele phishing. Device code phishing exploiteert de ‘OAuth2 Device Authorization Grant flow‘ van Microsoft Azure, die gebruikers in staat stelt zich aan te melden bij apparaten met beperkte invoermogelijkheden.

read more

CORS: het belang van Cross-Origin Resource Sharing

Bij onze klanten zien we een toenemende implementatie van Cross-Origin Resource Sharing (CORS). Helaas constateren we ook een stijging in het aantal onveilig geconfigureerde CORS-implementaties. In deze blog duiken we dieper in wat CORS is, de meest voorkomende misconfiguraties en hun potentiële risico’s, en hoe je sterke CORS-regels kunt instellen om je webapplicaties te beschermen.

read more