Wij zijn |

Grey box pentest uitvoeren: de voor- en nadelen

Icon van nen 7510 pentest

Als pentester zijn er verschillende pentestvormen die je kunt gebruiken om de beveiliging van een systeem te testen. Eén van deze vormen is de grey box pentest, ook wel greybox penetratietest of PEN-test genoemd. Hierbij krijgt de pentester gedeeltelijk informatie over het testobject, maar dit is beperkt. In dit artikel gaan we dieper in op wat een gray box pentest inhoudt, wat de voordelen en nadelen zijn en vergelijken we deze vorm met andere pentestvormen.

 

Wat is een grey box pentest?

Een grey box pentest (kort voor penetratietest) is een pentest waarbij de pentester beperkte informatie krijgt over het te testen testobject. De pentester krijgt bijvoorbeeld toegang tot het systeem als een geautoriseerde gebruiker, maar heeft geen inzicht in de interne werking van het systeem. Dit zorgt ervoor dat de pentester realistische resultaten op een efficiëntere manier kan behalen

Een ander voorbeeld is dat de pentester een gebruikersaccount worden gegeven voor een webapplicatie, maar de pentester krijgt geen toegang tot de administratieve gebruiker of de broncode van de applicatie. Dit zorgt ervoor dat de pentester zich kan concentreren op de realistische kwetsbaarheden, terwijl de test toch nog efficiënt blijft.

Voordelen van een grey box penetratietest

Een voordeel van een greybox pentest is dat het de pentester een beter inzicht geeft in de realistische dreigingen die een kwaadwillende aanvaller zou hebben. Daarnaast kan het ook helpen om problemen te identificeren die niet direct zichtbaar zijn vanuit het perspectief van een blackbox pentest. Hierdoor kan de pentester een beter begrip krijgen van het beveiligingsniveau van het testobject.

Een ander voordeel van een greybox pentest is dat het vaak efficiënter is dan een whitebox pentest. Bij een whitebox pentest heeft de pentester volledige toegang tot het systeem, wat kan leiden tot een overweldigende hoeveelheid informatie. Dit kan het moeilijker maken om relevante kwetsbaarheden te identificeren en te prioriteren. Bij een greybox pentest kan de pentester zich richten op de belangrijkste aspecten van het systeem en zo gerichter testen.

Nadelen van een grey box pentest

Een ander nadeel van een grey box pentest is dat het minder realistisch is dan een black box pentest. Hoewel de pentester meer informatie heeft om mee te werken dan bij een black box pentest, weet de pentester nog steeds meer over het systeem dan een kwaadwillende aanvaller. Dit kan betekenen dat sommige kwetsbaarheden die een kwaadwillende aanvaller wel zou kunnen vinden, niet worden ontdekt tijdens de grey box pentest.

Tot slot kan een nadeel van een grey box pentest zijn dat het minder geschikt is voor complexe systemen. Als het te testen systeem zeer complex is en veel onderdelen heeft die met elkaar zijn verbonden, kan het beperkte inzicht in het systeem de pentester belemmeren bij het identificeren van alle kwetsbaarheden.

Blackbox vs whitebox vs greybox pentest

Black box pentesten is de methode van testen zonder enige kennis van het doelwit, terwijl white box pentesten het tegenovergestelde is. Een white box pentest, ook wel bekend als clear box pentest, biedt volledige toegang tot het netwerk, systeem en de applicaties van het doelwit. Deze vorm van testen wordt uitgevoerd door ethical hackers met volledige kennis van het doelwit systeem, waardoor ze een insider-aanval kunnen nabootsen.

Whitebox vs greybox pentest

Bij een white box pentest heeft de pentester toegang tot alle informatie over het systeem, inclusief de broncode. Dit stelt de pentester in staat om het systeem tot in detail te analyseren en mogelijke kwetsbaarheden bloot te leggen. Het grootste voordeel van een white box pentest is de nauwkeurigheid van de testresultaten. Doordat de pentester in staat is om diep in het systeem te duiken, kan hij of zij zeer specifieke kwetsbaarheden vinden en kan de klant de nodige maatregelen nemen om deze te verhelpen.

Een nadeel van een white box pentest is dat deze tijdrovend kan zijn en daardoor duurder kan uitvallen dan bijvoorbeeld een blackbox pentest. Bovendien kan het zijn dat bepaalde kwetsbaarheden over het hoofd worden gezien doordat de pentester te veel gefocust is op de details van het systeem.

Blackbox vs greybox pentest

Een greybox pentest heeft als voordeel ten opzichte van een blackbox pentest dat de pentester meer informatie heeft om mee te werken. Hierdoor kan de pentester gerichter zoeken naar kwetsbaarheden en deze sneller vinden. Ook kan de pentester met de informatie die hij of zij heeft, beter inschatten welke kwetsbaarheden het meest kritiek zijn en dus als eerste verholpen moeten worden.

Een nadeel van een greybox pentest is dat deze niet zo realistisch is als een blackbox pentest. Bij een blackbox pentest weet de pentester immers niet welke informatie een aanvaller zou hebben en welke kwetsbaarheden hij of zij dus zou kunnen vinden.

Conclusie

Elke pentestvorm heeft zijn voor- en nadelen en de keuze voor een bepaalde vorm hangt af van de specifieke behoeften van de klant. Een blackbox pentest is een goede optie voor een realistische simulatie van een aanval, terwijl een whitebox pentest de meest nauwkeurige resultaten oplevert. Een greybox pentest zit hier tussenin en kan een goede keuze zijn wanneer de klant bepaalde informatie wel of niet wil delen met de pentester.

Bij Pentests.nl hebben we een team van ervaren professionals die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van pentests en we zijn lid van Cyberveilig Nederland. Neem vandaag nog contact met ons op om uw organisatie te beschermen tegen cyberbedreigingen.Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om uw organisatie te beschermen tegen cyberbedreigingen.

 

 

Hoe kunnen wij u helpen?

QR Codes: Het onverwachte wapen in Device Code Phishing

Device code phishing, net als aanvallen via Adversary-in-the-middle (AiTM), vertegenwoordigt een geavanceerde vorm van cyberdreiging die zich onderscheidt van traditionele phishing. Device code phishing exploiteert de ‘OAuth2 Device Authorization Grant flow‘ van Microsoft Azure, die gebruikers in staat stelt zich aan te melden bij apparaten met beperkte invoermogelijkheden.

read more

CORS: het belang van Cross-Origin Resource Sharing

Bij onze klanten zien we een toenemende implementatie van Cross-Origin Resource Sharing (CORS). Helaas constateren we ook een stijging in het aantal onveilig geconfigureerde CORS-implementaties. In deze blog duiken we dieper in wat CORS is, de meest voorkomende misconfiguraties en hun potentiële risico’s, en hoe je sterke CORS-regels kunt instellen om je webapplicaties te beschermen.

read more