Wij zijn |
Black box pentest uitvoeren: de voor- en nadelen
In een tijd waarin cyberaanvallen en datalekken steeds vaker in het nieuws komen, is het voor bedrijven en organisaties van groot belang om inzicht te hebben in het beveiligingsniveau van hun netwerk en systemen. Een belangrijke methode om deze beveiliging te testen is het uitvoeren van een pentest, ook wel penetratietest, IT-beveiligingstest of PEN-test genoemd. Een veelgebruikte vorm hiervan is de blackbox pentest. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van deze methode en vergelijken we deze met andere vormen van pentesting.
Black box pentest: de voor- en nadelen
Wat is een black box pentest?
Een blackbox pentest is een vorm waarbij ethical hackers de beveiliging van een netwerk, webapplicatie of ander testobject te testen zonder voorafgaande kennis van de interne werking ervan. Dit betekent dat de pentester zich als een aanvaller gedraagt en probeert om in te breken in het systeem door middel van verschillende aanvalstechnieken. De pentester is tijdens deze pentest verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verkenningsfase van de aanval, waarbij ze alle benodigde gevoelige informatie verzamelen die nodig is om het testobject binnen te dringen.
Voordelen van een black box penetratietest
Een black box pentest is een methode om de beveiliging van een systeem te testen door zich voor te doen als een echte aanvaller. Deze testmethode kan waardevolle inzichten opleveren in de zwakke plekken van het systeem die anders niet ontdekt zouden worden. Het simuleert namelijk een echte aanval, waardoor de pentester zich als een echte aanvaller gedraagt. Dit realistische scenario levert realistische resultaten op, wat het mogelijk maakt om de beveiligingsmaatregelen beter te evalueren. Bovendien kan een blackbox pentest nuttig zijn om de effectiviteit van de beveiligingsmaatregelen te bepalen en om te controleren of deze voldoende bescherming bieden tegen cyberaanvallen.
Nadelen van een black box pentest
Een black box pentest (kort voor penetratietest) is realistisch doordat de pentester alleen de minimale informatie krijgt om te kunnen testen en daarmee dicht bij de realiteit blijft. Echter, dit kan ook minder efficiënt zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat alleen “de voordeur” van het testobject wordt getest. Als we een webapplicatie als voorbeeld nemen, kan het zijn dat de pentester geen account krijgt en niet in staat is om de authenticatie te omzeilen. Hierdoor kan het voorkomen dat achterliggende functionaliteiten niet bereikt worden en daardoor ook niet getest kunnen worden. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen bij het kiezen van een pentest methode. Indien de blackbox pentest niet voldoet aan de vereisten, kan een andere pentest methode een betere optie zijn om te zorgen dat alle belangrijke kwetsbaarheden aan het licht worden gebracht.
Blackbox vs greybox vs whitebox pentesting
Black box pentesten is de methode van testen zonder enige kennis van het doelwit, terwijl white box pentesten het tegenovergestelde is. Een white box pentest, ook wel bekend als clear box pentest, biedt volledige toegang tot het netwerk, systeem en de applicaties van het doelwit. Deze vorm van testen wordt uitgevoerd door ethical hackers met volledige kennis van het doelwit systeem, waardoor ze een insider-aanval kunnen nabootsen.
In vergelijking is black box pentesten realistischer omdat het gedrag van een niet-bevoorrechte aanvaller nabootst, terwijl white box pentesten het gedrag van een interne aanvaller nabootst. Hoewel beide methoden hun voor- en nadelen hebben, hangt de keuze af van de doelen van de organisatie en het type testen dat nodig is.
Black box pentest vs grey box pentest
Grey box pentesten is een hybride testmethode die elementen van zowel black- als white box pentesten combineert. Bij dit type testen krijgt de pentester beperkte informatie over het doelwit, zoals inloggegevens, om een deels geïnformeerde aanvaller na te bootsen.
Hoewel grey box pentesten enig inzicht biedt in de systemen en applicaties van het doelwit, laat het nog steeds ruimte voor verrassingen, omdat de pentester geen volledige kennis heeft van het doelwit. Deze vorm van testen is geschikt voor organisaties die zowel insider- als outsider-aanvallen willen simuleren, omdat het kwetsbaarheden kan identificeren die door andere testmethoden over het hoofd worden gezien.
Conclusie
Tot slot is blackbox pentesten een effectieve methode om kwetsbaarheden in systemen, applicaties en netwerken te identificeren. Hoewel het zijn voor- en nadelen heeft, biedt het een realistische simulatie van een echte aanval en helpt het organisaties kwetsbaarheden te identificeren die door andere testmethoden over het hoofd worden gezien. Het is echter belangrijk op te merken dat blackbox pentesten niet de enige testmethode mag zijn die wordt gebruikt. Een uitgebreid beveiligingsonderzoek moet ook andere methoden omvatten, zoals whitebox en greybox pentesten en kwetsbaarheidsscanning.
Als u geïnteresseerd bent in het uitvoeren van een blackbox pentest, is het belangrijk om samen te werken met een betrouwbare en ervaren pentestleverancier om de volledigheid en betrouwbaarheid van de pentest te waarborgen. Bij Pentests.nl hebben we een team van ervaren professionals die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van pentests en we zijn lid van Cyberveilig Nederland. Neem vandaag nog contact met ons op om uw organisatie te beschermen tegen cyberbedreigingen.
Hoe kunnen wij u helpen?
QR Codes: Het onverwachte wapen in Device Code Phishing
Device code phishing, net als aanvallen via Adversary-in-the-middle (AiTM), vertegenwoordigt een geavanceerde vorm van cyberdreiging die zich onderscheidt van traditionele phishing. Device code phishing exploiteert de ‘OAuth2 Device Authorization Grant flow‘ van Microsoft Azure, die gebruikers in staat stelt zich aan te melden bij apparaten met beperkte invoermogelijkheden.
Cross-Site Scripting (XSS): wat is het en hoe te voorkomen
In deze blogpost lees je alles over Cross-Site Scripting (XSS). Welke vormen van XSS er zijn. Wat de impact van een XSS-aanval kan zijn en hoe je het kan voorkomen.
CORS: het belang van Cross-Origin Resource Sharing
Bij onze klanten zien we een toenemende implementatie van Cross-Origin Resource Sharing (CORS). Helaas constateren we ook een stijging in het aantal onveilig geconfigureerde CORS-implementaties. In deze blog duiken we dieper in wat CORS is, de meest voorkomende misconfiguraties en hun potentiële risico’s, en hoe je sterke CORS-regels kunt instellen om je webapplicaties te beschermen.