Wij zijn |

Kwetsbaarheidsscan of

vulnerability scan uitvoeren: het wat en waarom

In onze huidige digitale wereld, waar nieuwe kwetsbaarheden dagelijks worden ontdekt, is het (half)jaarlijks uitvoeren van een pentest (of penetratietest) niet langer voldoende. Hoewel dit een grondig en diepgaand inzicht geeft van uw weerbaarheidsniveau, blijft het een momentopname.

Organisaties hebben te maken met een continue veranderende bedreigingsomgeving, waarin kwaadwillenden actief zijn om nieuwe kwetsbaarheden uit te buiten. Dit benadrukt de noodzaak voor frequente en dynamische beveiligingsmaatregelen. Een kwetsbaarheidsscan, of vulnerability scan, biedt een oplossing door regelmatig en systematisch het beveiligingsniveau van systemen te controleren, waardoor organisaties proactief kunnen reageren op nieuwe bedreigingen en hun beveiligingshouding kunnen versterken.

Wat is een vulnerability scan of kwetsbaarheidsscan

Een vulnerability scan is, zoals de naam al doet vermoeden, een instrument/tool om geautomatiseerd kwetsbaarheden te identificeren. Dit kunnen kwetsbaarheden zijn in bijvoorbeeld systemen, netwerken en software. Deze geautomatiseerde kwetsbaarheidsscans bieden inzicht in hoe bedrijfsnetwerk is opgebouwd en welke testobjecten verouderd en kwetsbaar zijn. Het doel is om zwakke plekken en potentiële toegangspunten voor kwaadwillenden te onthullen, waardoor organisaties proactief beveiligingsrisico’s kunnen adresseren.

Verschil tussen een pentest en een vulnerability scan

Een pentest (kort voor penetratietest) en een vulnerability scan worden vaak door elkaar gehaald. Hoewel beide zwakke plekken in het bedrijfsnetwerk of kantoorautomatisering identificeren, zijn er duidelijke verschillen tussen beide diensten. Vulnerability scans zijn geautomatiseerde scans die beveiligingsrisico’s op hoog niveau identificeren, terwijl penetratietests diepgaande beoordelingen zijn waarbij specialisten actief kwetsbaarheden in het netwerk opsporen en proberen uitbuiten. Samen bieden ze een grondig inzicht in de beveiligingsstatus en helpen ze bij het verbeteren van de weerbaarheid tegen cyberaanvallen zoals ransomware.

Vulnerability scan abbonementen

We bieden kwetsbaarheidsscans aan in de vorm van abonnementen, verdeeld over drie pakketniveaus. U kunt uw abonnement maandelijks aanpassen. Veel klanten starten met het Brons-pakket en kiezen ervoor om later te upgraden naar een hoger niveau, afhankelijk van hun ervaring met onze dienst. Hieronder vindt u een beschrijving van elk pakket.

Brons

Met het Brons-pakket voeren wij maandelijks scans uit op de door u gespecificeerde online toegankelijke omgevingen, op zoek naar kwetsbaarheden. De resultaten worden visueel weergegeven in ons dashboard, dat diverse filters en gedetailleerde beschrijvingen biedt, evenals aanbevelingen om de gevonden kwetsbaarheden aan te pakken.

Dit pakket wordt gratis aangeboden voor maximaal 50 externe IP-adressen als u kiest voor een pentest-abonnement van minimaal twee jaar.

Zilver

Het Zilver-pakket omvat alle voordelen van het Brons-pakket, plus de mogelijkheid om interne netwerken te scannen, zoals on-premises systemen of systemen in een virtueel netwerk van Azure. Wij installeren een scanapparaat in uw netwerk dat maandelijkse scans uitvoert. Bovendien kunt u ons dashboard gebruiken als managementtool, door bevindingen een status, zoals “geaccepteerd”, toe te kennen of systemen en netwerken te labelen met tags, zoals een risicoclassificatie.

Goud

Het Goud-pakket biedt alle voordelen van de Brons- en Zilver-pakketten, met als extra voordeel persoonlijke ondersteuning van ethische hackers. Naast de maandelijkse scans, worden de resultaten besproken met een ethische hacker, die helpt bij het verduidelijken van de risico’s en biedt ondersteuning bij het opvolgen van aanbevelingen. Tijdens deze maandelijkse gesprekken kunnen ook andere securitykwesties worden besproken en vervolgstappen worden gepland. Dit bevordert niet alleen een beter begrip van de resultaten, maar versterkt ook de relatie tussen systeembeheerders en ethische hackers en vergroot de urgentie van het oplossen van kwetsbaarheden.

Waarom voor onze vulnerability scan dienst kiezen?

Wanneer u overweegt welke vulnerability scanning dienst het beste aansluit bij de behoeften van uw organisatie, is het essentieel om een partner te kiezen die niet alleen de technische expertise heeft, maar ook de duidelijkheid en relevantie in resultaten die cruciaal zijn voor effectieve cybersecurity. Hier onderscheiden wij ons duidelijk van onze concurrenten.

Onze dienstverlening is uniek doordat gespecialiseerde ethische hackers het scannen volledig uit handen nemen. Deze experts weten exact hoe ze de scans moeten configureren om resultaten te leveren die niet alleen accuraat zijn, maar ook daadwerkelijk relevant voor uw specifieke situatie. Dit betekent dat u zich kunt richten op uw bedrijfsvoering, terwijl wij ons bezighouden met het beschermen van uw digitale omgeving.

De resultaten van onze scans worden gepresenteerd in een overzichtelijk dashboard, met enkel de informatie die er echt toe doet. Wij geloven in de kracht van helderheid en precisie, en zorgen ervoor dat u direct kunt zien wat het risico is van elke kwetsbaarheid en hoe u deze kunt aanpakken. Dit voorkomt de verwarring die vaak ontstaat door overweldigende en onnodige data, waardoor u zich kunt focussen op wat echt belangrijk is voor de veiligheid van uw netwerk.

Door voor onze vulnerability scanning dienst te kiezen, kiest u voor een dienst die verder gaat dan het simpelweg identificeren van kwetsbaarheden. U kiest voor een partner die begrijpt hoe essentieel maatwerk en duidelijkheid zijn in de complexe wereld van cybersecurity. Met ons aan uw zijde bent u verzekerd van niet alleen de identificatie van risico’s, maar ook de kennis en ondersteuning om deze effectief aan te pakken.

Hoe Pentests u kan helpen met vulnerability scanning

Vulnerability scanning en kwetsbaarheidsscans zijn essentieel voor het versterken van uw cyberweerbaarheid en het voorbereiden op toekomstige regelgeving en normen. Bent u klaar om uw cybersecurity naar een hoger niveau te tillen en proactief te werken aan een veiligere digitale omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Ons team van ervaren ethical hackers staan klaar om u te ondersteunen bij het beschermen van uw systemen en netwerken.

Hoe kunnen wij u helpen?

QR Codes: Het onverwachte wapen in Device Code Phishing

Device code phishing, net als aanvallen via Adversary-in-the-middle (AiTM), vertegenwoordigt een geavanceerde vorm van cyberdreiging die zich onderscheidt van traditionele phishing. Device code phishing exploiteert de ‘OAuth2 Device Authorization Grant flow‘ van Microsoft Azure, die gebruikers in staat stelt zich aan te melden bij apparaten met beperkte invoermogelijkheden.

read more

CORS: het belang van Cross-Origin Resource Sharing

Bij onze klanten zien we een toenemende implementatie van Cross-Origin Resource Sharing (CORS). Helaas constateren we ook een stijging in het aantal onveilig geconfigureerde CORS-implementaties. In deze blog duiken we dieper in wat CORS is, de meest voorkomende misconfiguraties en hun potentiële risico’s, en hoe je sterke CORS-regels kunt instellen om je webapplicaties te beschermen.

read more