Wij zijn |
Pentest kosten – Welke prijs kan je verwachten
Een pentest, ook wel een penetratietest of hacktest genoemd, is een belangrijk onderdeel van een effectief cybersecurity-plan. Het doel van een pentest is om de kwetsbaarheden in een computer- of netwerksysteem te identificeren voordat kwaadwillenden dit doen. Door deze kwetsbaarheden te identificeren en op te lossen, kunt u uw systeem beschermen tegen aanvallen en de prijzen van een eventuele hackaanval beperken. Maar wat kost een pentest? In onderstaande blogpost leggen wij dit uit.
Daarnaast kunt u bij ons altijd een gratis en geheel vrijblijvend intakegesprek plannen zodat we u een voorstel op maat kunnen geven.
Wat kost een pentest?
Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van een pentest. In het algemeen kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten pentesten: een externe pentest en een interne pentest. Een externe pentest richt zich op het testen van het systeem vanaf het perspectief van een aanvaller die van buiten het netwerk opereert. Een interne pentest (ook wel bedrijfsnetwerk pentest genoemd), aan de andere kant, richt zich op het testen van het systeem vanaf het perspectief van een aanvaller die al binnen het netwerk opereert. De kosten van een externe pentest kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de omvang en complexiteit van het te testen systeem. De kosten van een interne pentest zijn vaak hoger, omdat deze testen meer tijd en middelen vereisen om uit te voeren.
Pentesten voor een beperkt budget
Als u overweegt om een pentest uit te laten voeren, maar u heeft een beperkt budget, is het mogelijk om voor een timeboxed pentest te kiezen. Een timeboxed pentest is een pentest die binnen een bepaalde tijdsduur wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld een pentest die binnen een dag of een week wordt uitgevoerd. De kosten van een timeboxed pentest zijn vaak lager dan die van een standaard pentest, omdat deze testen een beperkter scope hebben.
Pentest kosten in perspectief
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de kosten van een pentest kleiner zijn dan de kosten van een aanval. Door een pentest uit te voeren, kunt u de kwetsbaarheden in uw systeem identificeren en op lossen voordat kwaadwillenden dit doen. Dit kan ervoor zorgen dat u minder geld kwijt bent aan reparaties en reputatieschade na cyberaanval.
Hoe de kosten van een pentest bepalen?
Om de kosten van een pentest te bepalen, is het belangrijk om eerst te bepalen welk type pentest u nodig heeft. Vervolgens kunt u offertes opvragen bij verschillende cybersecurity-bedrijven om een goed beeld te krijgen van de kosten van de pentest. Het is aan te raden om offertes van verschillende bedrijven te vergelijken om ervoor te zorgen dat u de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.
Aanvullende overwegingen bij de kosten van een pentest
Als u overweegt om een pentest uit te laten voeren, is het ook belangrijk om te overwegen hoe vaak u een pentest wilt uitvoeren. Het is aan te raden om regelmatig pentesten uit te voeren, omdat cyberaanvallen voortdurend evolueren en nieuwe kwetsbaarheden kunnen ontstaan in uw systeem. Door regelmatig pentesten uit te voeren, kunt u ervoor zorgen dat uw systeem up-to-date is en goed beveiligd is tegen de nieuwste aanvalsmethoden.
In sommige gevallen kunt u subsidies of fiscale voordelen krijgen voor het uitvoeren van een pentest. Raadpleeg hiervoor uw lokale overheid of financiële adviseur om te zien of u in aanmerking komt voor dergelijke voordelen.
In samenvatting, de kosten van een pentest kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om te onderzoeken welk type pentest u nodig heeft en verschillende offertes op te vragen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen. Houd ook rekening met het belang van regelmatige pentesten en eventuele subsidies of fiscale voordelen die u kunt krijgen. Als u een beperkt budget heeft, kunt u overwegen om voor een timeboxed pentest te kiezen.
U kunt bij ons altijd een gratis en vrijblijvend intakegesprek plannen zodat we u meer kunnen vertellen over de mogelijkheden voor het uitvoeren van een pentest.
Hoe kunnen wij u helpen?
QR Codes: Het onverwachte wapen in Device Code Phishing
Device code phishing, net als aanvallen via Adversary-in-the-middle (AiTM), vertegenwoordigt een geavanceerde vorm van cyberdreiging die zich onderscheidt van traditionele phishing. Device code phishing exploiteert de ‘OAuth2 Device Authorization Grant flow‘ van Microsoft Azure, die gebruikers in staat stelt zich aan te melden bij apparaten met beperkte invoermogelijkheden.
Cross-Site Scripting (XSS): wat is het en hoe te voorkomen
In deze blogpost lees je alles over Cross-Site Scripting (XSS). Welke vormen van XSS er zijn. Wat de impact van een XSS-aanval kan zijn en hoe je het kan voorkomen.
CORS: het belang van Cross-Origin Resource Sharing
Bij onze klanten zien we een toenemende implementatie van Cross-Origin Resource Sharing (CORS). Helaas constateren we ook een stijging in het aantal onveilig geconfigureerde CORS-implementaties. In deze blog duiken we dieper in wat CORS is, de meest voorkomende misconfiguraties en hun potentiële risico’s, en hoe je sterke CORS-regels kunt instellen om je webapplicaties te beschermen.