Wij zijn |

Wat is een Botnet

Een botnet is een verzameling van internetverbonden apparaten die zijn geïnfecteerd met malware en kunnen worden aangestuurd door een externe partij zonder dat de eigenaren hiervan op de hoogte zijn. Deze apparaten, ook wel “bots” genoemd, kunnen worden gebruikt om allerlei soorten activiteiten uit te voeren, zoals het verzenden van spam, het aanvallen van websites of het stelen van gegevens.

Een botnet wordt vaak gecontroleerd door middel van een “command-and-control“-server, die fungeert als een centraal punt waarop bevelen kunnen worden gegeven aan de bots in het botnet. De bots volgen deze bevelen op en sturen de resultaten terug naar de command-and-control-server, zodat de aanvaller in staat is om de activiteiten van het botnet te monitoren en te sturen.

Botnets kunnen worden gebruikt om een groot aantal verschillende soorten aanvallen uit te voeren, zoals distributed denial of service (DDoS)-aanvallen, waarbij een website wordt overbelast met verkeer om de toegang tot de site te blokkeren. Ze kunnen ook worden gebruikt om spam te verzenden of om gegevens te stelen, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens.

Om te voorkomen dat een apparaat wordt geïnfecteerd met malware en deel uitmaakt van een botnet, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het installeren van antivirussoftware en het nemen van voorzichtigheid bij het downloaden van bestanden of het bezoeken van websites. Het is ook belangrijk om regelmatig updates voor het besturingssysteem en andere software te installeren, aangezien deze updates vaak beveiligingsproblemen oplossen die kwetsbaarheden voor botnets kunnen verminderen. Het periodiek uitvoeren van een pentest biedt daarnaast inzicht in de kwetsbaarheden van het systeem of netwerk.

    Hoe kunnen wij u helpen?

    QR Codes: Het onverwachte wapen in Device Code Phishing

    Device code phishing, net als aanvallen via Adversary-in-the-middle (AiTM), vertegenwoordigt een geavanceerde vorm van cyberdreiging die zich onderscheidt van traditionele phishing. Device code phishing exploiteert de ‘OAuth2 Device Authorization Grant flow‘ van Microsoft Azure, die gebruikers in staat stelt zich aan te melden bij apparaten met beperkte invoermogelijkheden.

    read more

    CORS: het belang van Cross-Origin Resource Sharing

    Bij onze klanten zien we een toenemende implementatie van Cross-Origin Resource Sharing (CORS). Helaas constateren we ook een stijging in het aantal onveilig geconfigureerde CORS-implementaties. In deze blog duiken we dieper in wat CORS is, de meest voorkomende misconfiguraties en hun potentiële risico’s, en hoe je sterke CORS-regels kunt instellen om je webapplicaties te beschermen.

    read more